Good food

DA LI JE ZAMRZNUTA HRANA BOLJA OD SVJEŽE?

Zamrznuta hrana već dugo je na lošem glasu. Opravdano? U Britaniji kažu da nije.

– Tri dana nakon vađenja iz zemlje 80 odsto prirodnog vitamina C je već izgubljeno. Ako govorimo o hranljivim materijama u povrću i voću, zamrzavanje neće umanjiti vrijednost hrane. Time se zapravo čuvaju minerali i vitamini, kaže Brajan Jang, predsjednik Britanske federacije zamrznute hrane.

Kako određene namirnice reaguju na zamrzavanje?

Meso

Meso sadrži protein, minerale i vitamine A i D. Zamrzavanje ne utiče na njegove hranjive sastojke, ali postoje neka pravila kojih morate da se pridržavate.

Masno, crveno meso sadrži nizak procenat vode pa se bolje zamrzava, dok bijela mesa sadrže manje masti i veći procenat vode pa se lošije zamrzavaju.

Voda unutar mesa će se zamrznuti u male kristale što će na kraju uticati i na ukus. Kada zamrznete meso ne bi trebalo da prođe više od šest mjeseci do trenutka kada ćete ga odmrznuti i pripremiti. Također, bolje bi bilo da u zamrzivač stavljate veće komade mesa, prenosi Ženasamja.

Kada je odmrzavanje u pitanju, izbjegavajte mikrotalasnu. Stavite meso u kesu i ostavite u posudu sa vodom nekoliko sati dok se ne odmrzne.

Začini i bilje

Neke začine možete, a neke ipak ne bi trebalo da zamrzavate. Začini koji nikako ne bi trebalo da idu u zamrzivač su peršun, bosiljak, korijander, origano i slično. Na taj način, izgubiće okus i svoju hranjivu vrijednost. Sa druge strane aromatični začini kao što su đumbir ili bijeli luk su odlični zamrznuti. Njihova aroma je još jača, a okus izraženiji ako ih nakon odmrzavanja koristite za pripremu jela.

Zamrznuto voće

Kada je u pitanju zamrznuto voće, izbor je veliki. Maline, jagode ili gotovo bilo koje drugo voće koje poželite možete već pronaći zaleđeno u marketima.

Mogu biti odličan dodatak jogurtu ili kolačima. Istraživanja su pokazala da voće neće izgubiti na hranjivosti. Ali hoće oblik. Nakon odmrzavanja voće je puno vode, pa se ne može jesti samo, već isključivo kao sastojak u nekom jelu.

Zamrznuto povrće

Povrće se drugačije ponaša na jako niskim temperaturama. Kukuruz, grah i grašak dobro podnose zamrzavanje, dok tikvice, luk i mrkvu ne bi trebalo da držite u zamrzivaču. Razlog je to što je ovo povrće sačinjeno od vode (90 odsto) pa će proces zamrzavanja, odnosno stvaranja kristala uništiti hranjive sastojke.

Comments

comments

Related Posts

%d bloggers like this: