Love&family

Otvoreno pismo jedne majke: ‘Tri riječi koje bih voljela da zapamte svi roditelji’

Pročitajte otvoreno pismo jedne majke koja se obraća roditeljima u pokušaju da im objasni značenje riječi – “oni imaju vremena”.

Majka koja ima bolesnog sina napisala je pismo u kome govori da bi roditelji trebalo da prestanu da požuruju svoju djecu, jer oni imaju sasvim dovoljno vremena, kao i da pokušaji da se dijete što prije gurne u život odraslih nisu dobri…

Njeno pismo prenosimo u cjelosti:

Dragi roditelji,

Dozvolite da vam se predstavim. Ja sam majka jednog divnog i veoma pametnog dvadesetogodišnjeg dječaka. Tokom posljednje tri godine, moj sin je preživio 18 posjeta bolnici zbog teške Kronove bolesti, tri infekcije koje će zauvijek imati, bezbroj pilula protiv bolova, katetera i injekcija. Hirurški mu je uklonjen dio debelog crijeva, izvađena crijevna resekcija hirurškim putem, a nedavno je preživio i povredu mozga nakon pada sa skejtborda. Da li imam vašu pažnju? Dobro. Mada moj cilj nije bio da vam skrenem pažnju na ovan način.

Znam da smatrate da su svi vaši roditeljski koraci napravljeni u interesu vašeg djeteta, ali ja želim da podijelim neke lekcije koje sam ja naučila, u nadi da ću vas spriječiti da uradite neke od tih naizgled dobronamjernih stvari. Bila sam primorana da se zaustavim. Nadam se da ćete vi da odlučite isto.

Molim vas, prestanite više da zakazujete svom djetetu časove tenisa, klavira, karatea i druge aktivnostima koje sve djeca vaših komšija rade. Djeci je potrebno vrijeme da istraže, imaju avanturu, igraju se i maštaju. Oni su mali samo nekoliko godina, dozvolite im da izgrade svoju prirodnu radoznalost na svoj način i po svom rasporedu.

Oni imaju vremena.

Molim vas, prestanite da ih pripremate za fakultet u šestom razredu. U stvari, molim vas prestanite da ih pripremate za studije uopšte. Ako je fakultet u njihovoj budućnosti, oni će se pripremiti uz pomoć svojih urođenih talenata. Nećete im biti potrebni vi za pisanje eseja, kao ni da ih tjerate da volontiraju, uzmu dodatne časove, rade neki dodatni posao da bi stekli univerzitetsku diplomu.

Oni imaju vremena.

Molim vas, prestanite da na dijete prebacujete priču koju vi imate u glavi o tome kako ono treba da napreduje u životu. Vaša djeca nisu produžetak vas u tom smislu. Svako ima svoj put kojim ide i koji prate radost, slomljena srca i gubici.

Nemojte ni pokušavati da ih spasite od neuspjeha. Dozvolite im da se samostalno kreću kroz život. Ponekada slomljeni od borbe i ružnih lekcija, ali i sa osmijehom na licu zbog naučenih lekcija i mudrosti koje im vi ne možete dati, prenosi Haber.

Molim vas, prestanite da ih požurujete u svijet odraslih. Dozvolite im da neko vrijeme uživaju u slobodi djetinjstva. Oni će uskoro imati sve iste probleme, odgovornosti i zahtjeve kao i vi. Zašto ih požurivati u to?

Oni imaju vremena.

Na kraju krajeva, živimo u svijetu koji je potpuno okrutan! Prestanite sa pravilima, rokovima i starosnim definicijama. Savremeno društvo nam nameće kad, kako i gdje naša djeca moraju da budu u bilo kom trenutku. Ko je napravio ovaj svijet u kome živimo? Odakle ta pravila dolaze? Naša djeca treba da se pripreme za najvažniju od svih životnih lekcija – da pronađu sreću i ljubav u svijetu izrešetanim neizvjesnostima. I ako prestanemo da radimo neke stvari koje sam gore pomenula, oni će imati vremena da učini upravo to!

Comments

comments

Related Posts

%d bloggers like this: