Globus

OVE STVARI U INOSTRANSTVU NIPOŠTO NE RADITE

Ako planirate da uskoro otputujete u inostranstvo i odmorite se od svakodnevnih obaveza vezanih za posao, porodicu ili školu, valjalo bi da se upoznate sa nekim pravilima ponašanja u stranim zemljama koja odstupaju od onoga na šta ste navikli u svojoj zemlji.

U Japanu nemojte da ostavljate bakšiš

Japanci takav gest smatraju degradirajućim.

U Rusiji se ne treba osmjehivati ljudima koje ne poznajete

Osmijeh za Ruse predstavlja znak iskrene sklonosti ka nekoj osobi i ako primete da im se osmjehujete iako prethodno niste bili u nikakvom bliskom odnosu, ocijeniće vas za plitku i izvještačenu osobu kojoj se ne može vjerovati.

Kinezi će se uvrijediti ako pojedete cio obrok sa tanjira

Oni smatraju da na taj način pokazujete da domaćini nisu spremili dovoljno hrane. S druge strane, podrigivanje je sasvim u redu, šta više, ono označava da ste uživali u obroku.

Ne zaboravite da se pozdravljate u Francuskoj

„Bonjour madame/monsieur“ bi trebalo da budu vaše prve riječi u svakoj interakciji sa ljudima u Francuskoj. U suprotnom će misliti da ste nadmeni i nekulturni, prenosi CdM.

Ne pričajte sa rukama u džepovima u Njemačkoj

Njemcima ćete odmah zapasti za oko ako se ne držite ovog pravila i etiketiraće vas kao neučtivu osobu koja nema poštovanja prema drugim ljudima.

U Irskoj je ljubazno sjesti na suvozačevo mjesto tokom vožnje taksijem

Kod nas vam taksisti neće uzeti za zlo ako sjednete na zadnja sjedišta umjesto na suvozačevo mjesto. U Irskoj, s druge strane, vozači očekuju da uvijek sjednete pored njih.

U Južnoj Americi nikada nemojte da umjesto SAD kažete „Amerika“

Južnoamerikanci ne gledaju blagonaklono na upotrebu riječi Amerika za SAD. Uostalom, zar Ameriku ne čine i južni i sjeverni kontinent, a ne samo jedna država u Sjevernoj Americi.

Ne otvarajte odmah poklon u Indiji

Ako ne želite da vas Indijci vide kao pohlepnu osobu, uzdržaćete se od otvaranja poklona istog trenutka kada ste ga primili.

Comments

comments

Related Posts

%d bloggers like this: