Zanimljivosti

PAZITE: ONLAJN ‘DOKTORI’ ČESTO GRIJEŠE

Web stranice koji se bave dijagnostikovanjem bolesti uglavnom ne nude prave informacije onima koji u pretraživač ukucaju svoje simptome, pokazalo je istraživanje.

Ljudi zbog raznih simptoma, prije odlaska doktoru, guglaju ili traže onlajn odgovor za svoje boljke. Međutim, svega u 34 posto slučajeva dobiju pravi odgovor, prenosi mondo.rs.U studiji objavljenoj u “Britanskom medicinskom žurnalu”, naučnici su provjeravali 23 internet stranice koje tvrde da nude prave informacije za dijagnozu i liječenje. Ustanovljeno je da to uspješno čini tek malo više od trećine. Istovremeno, uputstva koja daju o liječenju nešto su bolja i sa sigurnošću od 57 posto daju ispravan savjet.

Najtačnije odgovore su dali “Doc response” /docresponse.com/, i to 50 posto, “Family doctor” /familydoctor.org/, 47 posto, i “Izabel” /isabelhealthcare.com/, 44 posto tačnih odgovora.

Pojedini ljekari kažu da je provera na internetu dobra kako bi se smanjile nepotrebne posjete zdravstvenim ustanovama, ali naučnici tvrde suprotno.

Dvije trećine pacijenata koji su provjeravali simptome posetjili su ljekara, iako im nije bio potreban. Neke pacijente motiviše strah. Naučnici se nadaju da će ovo istraživanje pomoći da stranice za proveru simptoma budu tačnije, a da će pacijenti biti svjesniji da onlajn dijagnoze treba uzimati sa više rezerve.

Comments

comments

Related Posts

%d bloggers like this: